Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
0

Varukorgen är tom

blogginlägg

5 tips för en bra löpform

mar 31, 2022 | Löpning, FlipBelt

Löpning verkar som om det bara borde komma naturligt, men som med alla sporter kan rätt form göra stor skillnad. Förutom att förbättra din prestation kan rätt form hjälpa dig att minska risken att bli skadad. Använd dessa fem experttips för en ordentlig löpform.

1. Håll huvudet uppe

Rätt löpteknik börjar längst upp. Du måste hålla huvudet uppe för att undvika dålig hållning. Titta rakt fram så att hakan inte lutar upp eller ner, och håll öronen i linje med axlarna (spring inte ”huvudet först”). Detta håller nacken i korrekt linje med ryggraden. Om du låter hakan luta och axlarna lutar sig, kommer det att påverka din gång och göra att du får ont efteråt. Överlag, bibehåll en god hållning under hela löpningen för att uppnå rätt löpform genom ditt huvud, axlar och bål.

2. Armar vid dina sidor

Ett problem som kan bromsa löpare är dålig form i armarna. Dina armbågar ska inte peka ut åt sidorna och dina armar ska inte korsas framför din kropp. Istället bör dina armar röra sig längs sidorna av din bål rakt upp och ner, med armbågarna nära dina sidor och böjda i en 90-graders vinkel. Detta hjälper till att driva dig framåt när du springer. Håll händerna avslappnade; knutna nävar slösar värdefull energi!

3. Go handsfree

På tal om händer, att bära föremål i händerna kan kasta av sig din löpande gång. Även om du använder vissa tillbehör, som armband utformade för att bära en telefon, fördelar du inte vikten jämnt och kan börja få dig att känna dig obekväm under löpningen.

För att bibehålla korrekt löpform, se till att du går handsfree. Om du behöver bära några tillbehör, använd ett löpbälte som minimerar studs samtidigt som vikten fördelas jämnt i mitten av kroppen. FlipBelt är ett utmärkt alternativ eftersom det eliminerar skav och kan ta emot en mängd olika föremål, såsom telefoner, vattenflaskor, nycklar, kreditkort eller till och med ett rinnande ljus.

4. Absorbera stötar vid påverkan

Var uppmärksam på hur din fot landar varje gång den träffar marken. Helst bör din fot vara precis under knät, med huden i en vinkelrät vinkel mot marken. Denna form fördelar chocken som uppstår vid stöten genom flera leder (ankel, knä och höft) på en gång så att en led inte påverkas oproportionerligt mycket, och det hjälper också till att skapa energi.

5. Kör framåt med fötterna

Sättet som du rör dina fötter på bör hjälpa dig att köra framåt på dina löpturer. Du vill undvika att springa på tårna och slå med hälen, vilket båda kan leda till skada. Du bör landa på bollen för den mest energieffektiva och säkra rörelsen.

Ha dessa tips i åtanke när du springer för att se till att du har en korrekt löpteknik. Med tillräckligt med träning kommer det att kännas enkelt och du kommer att börja se förbättringar både i din komfortnivå och din prestation.

Kanske också av intresse…

Långdistanstempo

Långdistanstempo

Klarar du hela distansen? Om du vill ge dig ut på långdistanslöpning kan du bli lite överväldigad. Oavsett om du...

Delta i ett virtuellt lopp

Delta i ett virtuellt lopp

Att delta i löparevenemang kan vara spännande. Stödet från jublande publik och kamratskapet bland löparna är verkligen...