Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
0

Varukorgen är tom

blogginlägg

Långdistanstempo

apr 11, 2021 | Löpning

Klarar du hela distansen? Om du vill ge dig ut på långdistanslöpning kan du bli lite överväldigad. Oavsett om du tränar för ett specifikt lopp eller om du bara vill pressa dig själv för att uppnå nya träningsmål är det ett bra sätt att öka dina löpförmåga. Långdistanslöpning är dock mest framgångsrik när du känner till ditt optimala tempo. Kolla in dessa tips för långdistanslöpare för att hitta ett jämnt tempo som fungerar för dig.

Lär dig ett nytt tempo
Om du har sprungit kortare sträckor fram till nu bör du förvänta dig att ditt tempo kommer att förändras när du går över till längre distanser. Eftersom du förflyttar dig så mycket längre, måste du vänja dig vid att springa i ett långsammare tempo än du är van vid. De som är nya inom långdistanslöpning bör inte förvänta sig att få imponerande sluttider direkt. Istället är det bättre att fokusera på att hitta ett långsamt och jämnt tempo som låter dig klara avståndet utan att bli utmattad eller utsätta dig själv för en större risk att bli skadad.

Hålla fast vid det
När du har en idé om vilken takt som skulle fungera för dig, håll dig till den. Det är lättare sagt än gjort för många löpare. Om du mår bra är det svårt att hålla tillbaka och fortsätta springa i ett tempo som känns ”långsamt” för dig jämfört med ditt tempo när du går kortare sträckor. Bär en klocka med timer eller bär telefonen i ett löparbälte för att se till att du håller takten.

Var konsekvent
Du har förmodligen sett många avancerade strategier för långdistanslöpare. Ett exempel är negativa splittar, vilket innebär att man tar den andra halvan av en långdistanslöpning snabbare än den första. Det här är en bra strategi för elitlöpare, men det är svårt för nybörjare. De som är nybörjare inom långdistanslöpning bör sträva efter att hålla sig med ett ganska jämnt tempo under hela löpningen. På så sätt kan du träna din kropp att vänja dig vid ett visst tempo som fungerar för din kropp.

Öka avståndet och tempot långsamt
Ge dig själv tid att arbeta upp till ett mål för långdistanslöpning. Om du försöker gå från 5-milslöpningar till 10-milslöpningar över natten, kommer du sannolikt att bli öm, utmattad eller kanske till och med skadad. Öka avståndet i små steg under många dagar eller veckor tills du når ditt mål. Samma regel gäller för ditt tempo. Om du vänjer dig vid att springa i till exempel 10:00 per mil kan du bli frestad att springa i ett snabbare tempo. Men kom ihåg att små förändringar i tempo ökar snabbt när du springer långa sträckor, så se till att alla tempoökningar per mil är små.

Vet när du ska sluta
Sist men inte minst, lyssna alltid på din kropp. När du bygger upp dig för att springa längre sträckor kan du behöva gå eller stanna för att stretcha ibland. Ta pauser när du behöver och sluta löpningen om du har ont. Använd dessa tips för att förbättra dina löpförmåga och uppnå nya träningsmål. Glöm inte att ta med ett FlipBelt Hydration Belt för återfuktning på vägen.

Kanske också av intresse…

5 tips för en bra löpform

5 tips för en bra löpform

Löpning verkar som om det bara borde komma naturligt, men som med alla sporter kan rätt form göra stor skillnad....

Delta i ett virtuellt lopp

Delta i ett virtuellt lopp

Att delta i löparevenemang kan vara spännande. Stödet från jublande publik och kamratskapet bland löparna är verkligen...